In cadrul Proiectul „Cursuri de limba română și activități educative pentru străinii din afara Uniunii Europene” sa desfăşurat o sesiune aplicativa a cursului de limba română la Bucuresti – Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti.
Au participat la aceasta vizita cursanti din cadrul grupei de franceza – engleza pentru a cunoaste traditiile si arihitectura satelor din Romania.
A participat la aceasta vizita impreuna cu cursanti, profesoara care preda limba romana, pentru a explica in detaliu obiectivele care vor fi vizitate. S-au vizitat case din zona Moldovei, Olteniei, Transilvaniei, Dobrogei si participantii au primit explicatii despre traditiile si obiceiurile din zonele respective. Au participat in cursul vizitei la o demonstatia de olarit, in cadrul careia au fost oferite explicatii privind materialul din care este confectionata o cana, farfurie si procesul de fabricatie.
Participantii au putut vedea demonstatia sustinuta de un olar artizanal care dintr-o bucata de lut a fabrica o cana. Au fost foarte incantati de rezultatul obtinut si le-a fost explicat de catre o angajata a muzeului de semnificatia mastilor in traditia populara romaneasca. Le – a fost povestit despre ce inseamna fiecare masca, in ce perioada a anului se umbla cu ele si ce reprezinta pentru casa aceasta masca.
Participantii la aceasta vizita au vizitat masinile de spalat rufe mari care erau asezate pe cursul apelor repezi, morile de macinat grane, morile de vant. Participantii la vizita au fost incantati de prima masina de spalat cergii si uscatorul confectionate din lemn. Au spus ca nu au mai intilnit pana acum asemenea inventie rudimentara dar in acelasi timp utila gospodinelor de la sate.
Deasemenea au fost vizitate casele si cherhanaua pescarilor din zona Deltei Dunarii.
Ca o concluzie a acestei vizite la muzeul national al satului Dimitrie Gusti, participantii au fost incantati sa descopere traditiile, cultura si arihitectura satelor din Romania.
Lasă un răspuns