România reprezintă un punct de atracţie pentru migranţii din ţările aflate în afara Uniunii Europene. Mulţi tineri vin aici pentru a studia medicina – fie pe banii lor, fie obţinând burse din partea statelor din care provin.
Ei invaţă aici, dar în momentul în care ar dori să se angajeze sunt nevoiţi să revină acasă sau să plece în altă parte. Asta după ce ajung să înveţe limba – o condiţie esenţială pentru a-şi continua studiile. Examenele de limbă sunt comparate de unii ca nivel de dificultate cu bacalaureatul.
Ce perspective au aceşti tineri? De ce nu reuşeşte România să-i oprească aici în condiţiile în care ei vin din domenii în care deficitul de personal e acut resimţit?
Invitaţi: Maria Voica de la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi Ana Maria Oteanu, coordonator proiect în cadrul Asociaţiei Apel.
Prin telefon: Ana, medic rezident din Republica Moldova, Emir Majbar, student tunisian, la medicină în Cluj-Napoca şi Cedric Kwizera (Burundi), student la medicină în Timişoara.
Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) Misiunea în România, în parteneriat cu Asociaţia Serviciul Apel desfăşoară în perioada august 2013 iunie 2014 proiectul Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe (RTT) în România. Proiectul beneficiază de finanţare din partea Uniunii Europene prin intermediul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) Ministerul Administraţiei şi Internelor, în cadrul Fondului European de Integrare a resortisanţilor ţărilor terţe, Programul Anual 2012.
VIDEO EMISIUNI CLICK AICI
Lasă un răspuns