Home » Denissa si Luiza povestesc experienta lor ca voluntare la APEL.

Denissa si Luiza povestesc experienta lor ca voluntare la APEL.

Denissa si Luiza povestesc experienta lor ca voluntare la Apel

Cu ce vă ocupaţi?

Denissa: „Ajut ca voluntar o tânără din Egipt să înveţe limba română. Ea vorbeşte araba şi învaţă limba română. Are 19 ani şi locuieşte aici de un an. S-a mutat cu tatăl său în Bucureşti deoarece el s-a căsătorit cu o româncă. S-a despărţit cu greu de Egipt, şi-a lăsat acolo toţi prietenii şi familia. Aşa ca nu doar o învăţ limba română, ci vorbim şi despre viaţă, îi dau sfaturi generale despre viaţa în România.”  

Louisa: „Am două clase unde predau ca voluntar ore de limbă română pentru vorbitori de limba arabă şi franceză. Într-una din clase sunt 10 studenţi din Africa. Îmi place un grup mai mare pentru se face atmosferă.”

10 studenţi?

L: „Da, ştiu, sunt mulţi dar e frumos. Au venit la Apel pentru a vedea cum sunt orele de limbă , şi s-au întors cu toţii. Toţi au ajuns aici cu bursă. Sunt la universităţi precum finanţe, studii europene, informatică … . „

Ce te motivează să fii voluntar?

D: „Am vrut să fiu voluntar pentru a-mi exersa araba şi pentru îmi place să împărtăşesc. Ea învaţă de la mine şi eu de la ea. Şi, bineînţeles, este bine să ajuţi oamenii. Limba îi va ajuta foarte mult în viaţa lor viitoare în România.”

L: „Îmi place să predau şi îmi plac limbile străine. Mi-ar plăcea, în viitor, să fiu profesor şi asta am descoperit-o la Apel. Îmi place mult să-i învăţ pe oameni. Lucrând cu un grup mare m-am simţit minunat predând oamenilor.”

D: „Când te aud vorbind, parcă aş vrea şi eu să am un grup de 10 persoane cu care să lucrez J. De fapt nu este chiar ceea ce aş vrea să fac pe viitor. Mi-ar plăcea mai mult să lucrez într-un institut sau o ambasadă. Mi-ar plăcea să găsesc o astfel de slujbă în România.”

L: „Vrei să rămâi aici? Mie mi-ar plăcea să călătoresc, să locuiesc în altă ţară şi să mă întorc la bătrâneţe. Mi-ar plăcea să trăiesc în Franţa.”

De ce alegi să înveţi limba arabă?

 D: „Am ales limba arabă deoarece nu toţi o vorbesc. Şi este o limbă care se vorbeşte pe o arie extinsă. Mă atrage cultura lor pentru că este un pic opusă culturii noastre. De exemplu, rolul femeii în societatea arabă.”

L: „Am ales araba pentru a lucra în domeniul securităţii. Dacă treci examenele de limbă arabă poţi lucra acolo. E un fel de poliţie secretă.”

Ce îţi place să faci şi să predai ca voluntar ?

 D: „Îmi place să vorbesc despre cultura lor. Nu am fost în nicio ţară arabă dar învăţ multe de la studenta mea. De exemplu, am crezut că religia este foarte strictă, că trebuie să respecte cu stricteţe Coranul, dar nu-i adevărat. În Egipt sunt foarte deschişi. Avem multe opinii diferite privind chestiunile generale, dar nu este aşa de strict pe cât îmi imaginam.  Iar ea învaţă despre cultura noastră în timpul lecţiilor. Mă întreabă lucruri din viaţă în general, de exemplu săptămâna trecută m-a întrebat ce este „Balamouk”.”

 L: „Am avut un moment cu adevărat frumos în timpul orelor. Mi-au spus să-i duc în oraşul meu, dar fiind 10 studenţi ar fi fost cam greu, aşa că am încercat să le aduc ceva din oraşul meu. Aşa că le-am adus o prăjitură tradiţională din oraşul meu. Au fost foarte fericiţi şi ne-am simţit foarte bine, a fost un lucru mic dar un moment minunat pentru mine.”

 D: „Este grozav să vezi cum face progrese, mă surprinde mereu. Este o mare satisfacţie deoarece unele reguli sunt greu de explicat într-o limbă.”

 L: „Da, este minunat să vezi progres, este un sentiment foarte plăcut. Râdem mult în timpul orelor. Un lucru pe care nu am să-l uit: într-una din ţările din care vin studenţii mei, un bărbat poate avea 4 soţii. Se căsătoresc de 4 ori şi este legal. Femeile nu trebuie să muncească, sunt sprijinite financiar de bărbat. dacă lucrează, banii sunt ai lor. Le-am spus că aşa e şi în România, un bărbat are 4 iubite. ” si toti impreuna am ris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *