Home » DE CE TE-AI HOTARAT SA FII VOLUNTAR?

DE CE TE-AI HOTARAT SA FII VOLUNTAR?

Ce gandesc voluntarii Asociatiei Serviciul Apel despre voluntariat cu migranti?

 

1) De ce te-ai hotarat să fii voluntar ?

 Cristina: Ma ajuta sa-mi dezvolt cunostintele de limbi straine si imi ofera posibilitatea de a intalni oameni noi. Imi place sa lucrez cu oamenii, sa invat lucruri noi! Invat, de asemenea, sa fiu mai organizata, deoarece sunt responsabila pentru activitatile mele. Este o experienta foarte frumoasa!

 Brian: Aveam nevoie de o provocare si predarea este o experienta placuta. Am auzit ca exista o organizatie care lucreaza cu migrantii din Iran si am fost foarte interesat. Este frumos sa-i inveti pe oameni, chiar daca este greu sa comunicam. In momentul in care vad in ochii lor ca au inteles ce le-am explicat, am un sentiment frumos, imi da satisfactie .

 

2) Din ce tara este persoana pe care o inveti limba romana ?

 Brian: Elevele mele sunt din Teheran, capitala Iranului.

Cristina: Elevul meu este din Damasc, capitala Siriei.

 

3) Este dificil sa predai limba romana ?

 Brian: Cateodata este dificil sa le explic unele lucruri si dureaza mai mult pana inteleg.

 Cristina: Este dificil pentru ca unii nu cunosc limba romana deloc. Noi incercam sa vorbim in  engleza, romana si araba. Pentru studentii nostri pronuntia este foarte dificila, dar nu este imposibila pana la urma.

 

4) In activitatea ta te-ai intalnit cu diferente culturale mari?

 Brian: Studentii mei sunt aici de 10 ani deja. Ele sunt foarte bine adaptate la stilul de viata romanesc. Mi-au spus multe despre cultura si mi s-a parut foarte interesant. De exemplu, mi-au spus ca daca o femeie in Iran isi picteaza unghiile va primi o amenda de la politie. In cazul in care nu poarta burka, va fi arestata. Stiam aceste lucruri inainte, dar mi se pare putin ciudat sa vorbesc aici cu oamenii care au trait in aceste regimuri. De asemenea, vreau sa va spun ca daca un barbat si o femeie merg impreuna in Iran, politia ii va opri pentru a-i intreba care este relatia lor. Nu iti poti imagina acest lucru in Romania.

 Cristina: Pentru mine nu este surprinzator pentru ca stiam deja multe lucruri . Exista, de asemenea, o multime de diferente intre tara noastra si cea din care vin persoanele pe care le ajutam.

 Brian: Este foarte diferit de Romania. Ei folosesc religia ca un drept in tarile arabe. Cultura din Iran este atat de diferita, din acest motiv ceea ce fac este atat de interesant pentru mine . Multi oameni nu inteleg diferentele dintre traditii si obiceiuri. Ei nu vedea frumusetea , ei nu primesc cultura.

 

5) Exista un grup mare de straini care vorbesc araba in Romania ?

 Cristina:  In Romania, acest grup este foarte mare.

Brian: Inainte de revolutie au fost multi care au venit sa studieze aici. Multi au studiat medicina . Romania are o relatie buna cu tarile lor de origine .

 

6) Doresti sa faci in viitor la locul de munca ce faci acum la APEL?

 Brian: De ce nu? Cum ti-am spus, pentru mine este un sentiment foarte bun sa ajut oamenii si sa-i invat ceva folositor .

Cristina: As dori sa predau intr-o alta tara. Cand eram mica, am visat mult la Japonia. Asa ca, predarea limbii arabe in Japonia mi-ar placea mult !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *