Home » COME.IN – Abordari interactive si creative in descoperirea altor culturi

COME.IN – Abordari interactive si creative in descoperirea altor culturi

Incepand cu luna ianuarie 2017 se deruleaza pentru o perioada de 2 ani, proiectul ”COME.IN – Abordari interactive si creative in descoperirea altor culturi”, ce prevede colaborarea transnationala, dintre 4 tari partenere,  cu obiectivul  de a aduce impreuna idei si oameni, precum si experienta din mai multe sectoare,  pentru a stimula un răspuns mai clar, rapid, eficient și durabil la provocarea globală a migrației.

Astfel, partenerii implicati sa-si exercite experienta in implementarea activitatilor prin formarea unei retele  sunt asociații și organizații care activează în sfera socială non-profit: CISS / Cooperare internațională Sud-Sud (Italia), ARCI Porco Rosso (Italia), Asociația Tabelul Tonda (Italia), Asociația Maghweb (Italia), Encardia (Grecia), oameni pentru Fundația Change (Malta) și Asociația Serviciul APEL (România ).

Proiectul va implica artiști si reprezentanti ai societății civile în vederea organizarii de manifestari artistice si a atelierelor de creatie adresate refugiaților primiți în țările implicate in derularea proiectului.

Atelierele de lucru sunt concepute pentru a declanșa procese pozitive de integrare bazate pe cunoașterea culturilor de origine și identitatea persoanelor implicate. Șapte activități, unele deja active, cealalte pregatite de incepere se vor adresa si vor impleca un numar de 470 refugiați.

Activitățile propuse in cadrul proiectului, in cele 4 tari partenere vor permite beneficiarilor să exploreze și să reconstruiască identitatea narativa a migranților, contribuind la crearea de noi oportunități pentru cetățenii străini oferind în același timp cetățenilor europeni o oportunitate unică pentru descoperirea și înțelegerea altor culturi și valori diferite. „Proiectul este o posibilitate exemplară de contaminare între culturi majore – a declarat Sergio Cipolla, președintele CISS, organizația-mamă a proiectului – și este o bună practică pentru a fi reproduse din cauza dimensiunii schimbului international”. (…)

(http://palermo.meridionews.it/articolo/53460/come-in-parte-progetto-di-integrazione-per-i-rifugiati-tra-canzonieri-migranti-e-laboratori-artistico-culturali/)

Asociatia Serviciul APEL este partenerul din Romania, care propune in actualul proiect, abordari si modalitati de integrare in social, a refugiatilor ajunsi pe teritoriul tarii noastre precum si crearea contextului necesar exprimarii artistice a identitatii, a manifestarii abilitatilor artistice a refugiatilor, precum si cresterea accesului la spatii de interactiune, interes comun si exprimare artistica, din comunitatea Bucuresteana.

Activitatile planificate prin proiect, ce urmeaza a se derula pe parcursul anului 2017 si 2018, prevad:

–          Dezvoltarea a doua laboratoare creative pentru un numar de 25 de refugiati in Romania,

–          Colectarea povestilor de viata a femeilor refugiate in Romania, prezentate sub forma unor scrieri/lucrari literare;

–          Promovarea în București a producției unei ediții naționale a expoziției interactive creată în Italia;

–          Participarea femeilor refugiate, autoare ale scrierilor literare, la atelierul transnational organizat la Palermo.

Participarea persoanelor avizate la activitatile proiectului este gratuita.

Detalii privind datele derularii primului laborator si inscrierile aferente se vor transmite pe site-ul www.apelngo.ro si a paginii de facebook.

http://www.comeinproject.eu/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *