Relocarea este o soluţie durabilă pentru refugiaţi si un instrument vital al solidarităţii internaţionale si al împărţirii responsabilităţii între state în ceea ce priveste protecţia refugiaţilor. Relocarea constă în selecţia si transferul refugiaţilor din prima ţară de azil, unde nu beneficiază de protecţie efectivă si unde integrarea locală nu este posibilă, într-o altă ţară. Atunci când viaţa refugiaţilor este în pericol si în ţara de azil, sau nu se pot integra în această ţară, iar repatrierea voluntară nu este posibilă, relocarea într-o ţară sigură este singura soluţie pentru ei
Potrivit unor date statistice furnizate de UNHCR, in anul 2013, in Turcia a fost inregistrat un numar de 24.320 de refugiati. Potrivit sursei citate, războiul rămâne principala cauză a acestui fenomen, 55% din numărul total de refugiaţi provenind din doar cinci ţări afectate de război: Afganistan, Somalia, Irak, Siria şi Sudan.
40 dintre acesti refugiati de origine irakiana, au fost selectati si relocati in Romania, 20 in Bucuresti si 20 in Timisoara, acestea de pe urma facand obiectul proiectului “Facilitarea integrării şi dezvoltarea deprinderilor pentru o viaţă independentă a persoanelor refugiate, relocate în Timişoara, prin crearea unei reţele de suport local.”, Număr de referinţă: ERF/13.01- 03.01;, Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania – AIDRom in parteneriat cu Asociatia Serviciul Apel ofera asistenta in vederea integrarii a 20 de refugiati irakieni relocati din Turcia in Timisoara, Romania.
Proiectul este cofinantat prin Fondul European pentru Refugiaţi de catre Uniunea Europeana si Inspectoratul General pentru Imigrari Romania.
Obiectivul general al proiectului il reprezinta acordarea de servicii complexe de consiliere si asistenta socio-economica, facilitand integrarea si crearea unei retele de suport pentru a sprijini persoanele refugiate, relocate in localitatea Timisoara. Scopul proiectului il reprezinta implementarea unor metode de lucru complexe pentru cresterea nivelului de integrare al beneficiarilor prin crearea unor parghii functionale in comunitatea unde vor locui acestia.
Proiectul se desfasoara in Timisoara in perioada de implementare: 24.04.2014 – 30.06.2015. In cadrul proiectului se ofera servicii de asistenta sociala prin consiliere, acompaniere insitutii, intermediere accesare piata muncii, asistenta materiala ( plata cazare, alimente, imbracaminte, servicii medicale) si cursuri de limba romana si acomodare culturala. De asemenea copii refugiati si adulti beneficiaza de servicii psihologice de specialitate.
Valoare totală: 353.458,20 lei sursele de finantare fiind de 75% din fondurile asigurate de Comisia Europeană, 20% din fondurile asigurate din bugetul naţional, 5% contribuţia beneficiarului.
Echipa de implementare a proiectului este alcatuita din: Manager: Catalina Niculescu – ( AIDRom ), Coordonator: Oana Talos – (Apel ), Asistent social: Georgiana Palcu, Lector: Luiza Maria Mohamed, Psiholog: Simona Ilioni – Loga si Jurist: Catalina Catuti
Lasă un răspuns